Venit Pasiv prin Staking. Este Posibil asa Ceva?

    Termeni pe care îi auzim foarte des in crypto sunt "staking" și "farming", cele două fiind, în esență, unul și același concept. Este o opțiune de a produce venit pasiv, fără a fi expus la foarte mult risc. Astfel, ce este, cum o folosim și cum putem realiza o nouă sursă de venit?

    Opțiunea de staking se găsește deja pe din ce în ce mai multe platforme, comunitatea românească folosind cel mai mult staking-ul de pe Maiar, Binance, Delta Exchange și cel de pe Crypto.com. În schimbul blocării, exchange-urile oferă un APR (Annual Percentage Rate), adică un procent anual din suma investită.

 

    Ca să exemplificăm, vom explica prin Elrond (EGLD) și MEX, cele două monede a celor de la Elrond. Pe aplicația Maiar, staking-ul din prezent oferă prin companiile de staking, în jur de 14% anual. Dacă am face o investiție de 10 EGLD la prețul din momentul actual (aproximativ 200$/ bucată), adică 2000 $, am primi anual 14% din cei 10 EGLD investiți, adică 1,4 EGLD (aproximativ 250$), care se împart zilnic. Cei 1,4 EGLD sunt divizați pe un reward zilnic, însemnand în jur de 0,003 EGLD pe zi. Reward-ul intră automat în wallet.

    În aceeași ordine de idei, se poate face farming cu MEX, care fiind la început de drum, are APR (dobândă) mai mare. MEX are APR de 16% (deblocat) și 163% (blocat). Diferența dintre MEX-ul blocat și cel neblocat este că rentabilitatea este mai mare la LKMEX (MEX-ul blocat), fiind favorizate investițiile pe termen lung. 163% dintr-o investiție de 2000$, înseamnă 3260$ anual, însă dobânda este făcută să scadă, așadar nu trebuie să ne orientăm dupa $, ci după cantitatea de monede obținute. APR-ul la MEX, va scădea, până și cel de la LKMEX va ajunge mic, ajungând mult mai scăzut față de cum e acum (163%). Astfel trebuie să profităm până este mare și obtinem o cantitate de monede mai mare. De reținut este că LKMEX-ul, se poate debloca complet abia în vara anului 2023, astfel profitul trebuie luat în considerare doar pe termen lung.

    În acest context, profitabilitatea noastră crește din 2 parti. Prima, este aprecierea monedei în timp și cea de a doua, creșterea cantității pe care o deținem. 

    Cu toate acestea, există și risc, ca în orice investiție. În cazul unei scăderi masive, cryptomonedele achiziționate ar putea să scadă ca valoare sub prețul la care s-au achiziționat (ele fiind blocate temporar), soluția simplă fiind doar răbdarea și nicidecum vânzarea pe pierdere. Cantitatea se va mări treptat, așadar profitul va veni și el.

    De reținut este că, stakingul ar fi indicat să se facă doar pe termen lung și cu sume considerabile pentru a aduce un venit constant. În funcție de suma investită, venitul pasiv produs poate modifica tipul de investiții abordat.

    Așadar, farming-ul este o sursă de venit constantă, mai puțin periculoasă și volatilă decât tranzacționarea de cryptomonede în sine, însă care implică și ea, o doză de risc. Concentrarea maximă trebuie să rămână doar pe cantitatea de monede deținute, nu pe valoarea lor, ele apreciindu-se în timp.