Ucraina In Situatie de Razboi | Vor Ajunge Donatiile Crypto?
Ucraina se află acum în una dintre cele mai grele situații din ultimele decenii. Fiind în război cu Federația Rusă, toate fondurile merg spre apărare, iar orice ajutor extern este bine-venit. Astfel, donații către Ucraina se fac constant, aceștia primind nu doar alimente neperisabile și medicamente, ci și crypto.
O organizație non-profit ucraineană a strâns BITCOIN (BTC) în valoare de peste 4 milioane de dolari pentru a sprijini armata țării de la atacul Rusiei, potrivit companiei de analiză blockchain Elliptic.
O altă fundație caritabilă, Come Back Alive, care colectează bani pentru truse medicale, echipament militar și alte articole de uz imediat - a încasat peste 675.000 de dolari în criptomonede joi, în ziua în care forțele rusești au atacat Ucraina. Până vineri dimineață, aceasta primise încă 3,4 milioane de dolari în BITCOIN, 3 milioane de dolari provenind de la un singur donator, a declarat Elliptic.
Activele crypto oferă o cale alternativă de finanțare pentru persoanele care nu pot naviga prin sistemul bancar internațional, dar au acces la BTC și pot dona cu ușurință. Dat fiind faptul că sistemul bancar ucrainean este compromis, blockchain-ul reprezintă o soluție pentru calea donațiilor.
Un exponent în lumea crypto s-a făcut și el remarcat, prin donațiile oferite de acesta. CEO-ul marelui exchange crypto FTX, Sam Bankman-Fried, a donat fiecărui utilizator ucrainean câte 25$, urmat de tweet-ul "do what you gotta do" (fă ce trebuie să faci). Miliardarul de 29 ani se alătură, la rândul său, cauzelor umanitare și susține pacea.
O inițiativă românească își face și ea apariția prin campania creată de Strămoși NFT. Aceștia au creat o adresă (herotag - ukrmos), unde se poate dona pentru cauza umanitară ucraineană. Ca răsplată, aceștia oferă un NFT unui potențial câștigător.
Ajutorul extern către Ucraina poate fi o cale de salvare economică pentru aceasta. Viitorul este impredictibil iar orice măsură de precauție/donație luată în plus, poate reprezenta un pas primordial în viitorul apropiat.