Salariul In Cryptomonede. Un Pas Spre Viitor?
Vineri, 21 ianuarie 2022, primarul din New York și-a primit pentru prima data salariul în cryptomonede (Bitcoin). Este printre primii funcționari publici care acceptă plata sub această formă.
Să primești salariul în cryptomonede e puțin mai complicat decât dacă pur și simplu primești salariul prin virament bancar de la stat/compania pentru care lucrezi, pentru că încă nu se poate plăti peste tot cu cryptomonede. Cryptomonedele au avut în ultimul an, o adopție foarte mare, dar nu încă suficient de mare ca să poți plăti peste tot cu ele (în 2021, au fost înregistrate peste 300 milioane persoane ce au tranzacționat crypto, adică aproximativ 3,9% din populația globală). Astfel, este totuși o idee bună să primești așa salariul?
Ca avantaje, vor fi faptul că domeniul crypto este la început, existând loc de creștere a valorii pe care o primiți acum, în funcție de evoluția pieței crypto în sine (dacă să zicem că primiți acum Bitcoin în valoare de 3000 lei lunar, peste câțiva ani, s-ar putea ca acei BTC primiți să nu mai valoreze 3000 lei, ci mai mult). Un exemplu ar fi: primiți salar 3000 de lei în BTC când acesta este de exemplu 30.000 $ bucata, atunci când va fi 60.000 $ bucata, practic vă veți fi dublat banii și implicit suma pe care ați primit-o drept salariu, doar pentru că a crescut și BTC.
Un alt avantaj ar fi posibilitatea de a converti cryptomonedele între ele, în funcție de potențialul identificat la o anumită monedă. Acest avantaj poate crește și el, valoarea primită în crypto.
Ca dezavantaje, am identificat adopția, care este încă la început, neexistând posibilitatea de a plăti peste tot în crypto. Nu puteți cumpăra mâncare peste tot cu crypto, nu puteți plăti facturi, nu puteți plăti transportul (deși sunt deja firme românesti ce vând mașini ce acceptă plata în crypto). Astfel vă va fi greu, însă probabil peste 5 ani, acest dezavantaj va fi nul, pentru că adopția va fi mult mai mare.
Un alt dezavantaj este volatilitatea crypto. Dacă primiți salariu 3000 lei în contravaloare în cryptomonede, s-ar putea să vă treziți că peste ceva timp, cryptomonedele primite nu mai valorează 3000, ci mai puțin. Se poate întâmpla să fie și opusul, să primiți 3000 de lei sub forma de crypto și să valoreze exponențial mai mult, în funcție de volatilitate. Această volatilitate va dispărea peste ceva ani și se va domoli considerabil, dar acum, fiind totuși încă un domeniu nou, e puternic observabilă. Aici, putem spune că RON sau EURO sunt încă superioare. Deși există inflație, cu 4 lei poti lua cumpăra o pâine mai mereu. Cu 1 Bitcoin în schimb, azi îți poți permite o garsonieră (valorând în jur de 35.000 $ la momentul scrierii), dar în câțiva ani, s-ar putea să vă permiteți un Ferrari.
E greu de zis dacă e o decizie bună sau nu. Dacă ați avea de exemplu salarul pe un an, sub formă de crypto, și ar veni scăderi masive și v-ați trezi cu -80%, sunt sigur că nu ar fi nimeni mulțumit. E o decizie riscantă, care însă poate da roade considerabile, dar care vă poate și afecta emoțional. Ar fi probabil o decizie bună, cu condiția să existe și alte surse de venit stabile, în cazul în care valoarea cryptomonedelor deținute ar scădea mult, deși mulți trăiesc doar din salariu.
Așadar, încă suntem early adopters, chiar dacă Bitcoin a apărut în 2013. Peste 10 ani lumea va fi foarte diferită din punct de vedere evolutiv, iar peste 20, cu atât mai mult. Exact la fel va fi și cu crypto, rămânând de văzut ce ne va aștepta în așa mulți ani.