Research ChainLink | Liderul proiectelor de tip Oracles

    Dacă sunteți implicați în lumea crypto, cu siguranță ați auzit până acum din social media sau din știri de cryptomoneda ChainLink. E o monedă din ce în ce mai cunoscută, ce se află peste tot în topuri, însă nu și-a atins nici pe departe apogeul. Astăzi, vom înțelege ce este ea și ce presupune.

    Chainlink (abreviat-LINK) este o rețea oracle descentralizată, construită pe  baza blockchain-ului Ethereum, care își propune să conecteze contractele inteligente cu date concrete din lumea reală. Este o retea ce asigura un flux constant de date si informatii, din offchain, catre onchain, pentru ca smart contract sa fie realizabile.

    Explicat mai simplu, Chainlink preia informații din viața reală (date, statistici, temperaturi, grafice, semnale meteo/audio/radio, fenomene etc.) și le introduce apoi în blockchain. E practic un intermediar/catalizator la extrem de multe lucruri pe care le facem de zi cu zi, în mod constant, dar nu ne dam seama.  (exemplu traseu: Date -> Chainlink -> Blockchain -> Mastercard/Visa/Bănci -> înapoi în blockchain). Chainlink functioneaza pe baza a smart contracts, acestea făcând un request de informatii, care la rândul lor sunt trecute prin sistem (Chainlink este intermediarul, cel ce face posibilă trecerea) și ulterior transmisă mai departe.

    Are deja multe parteneriate, având un ecosistem impresionant; au parteneriate cu (Avalanche, Solana, Tezos) și cu UNICEF. Chainlink a fost dezvoltat de Sergey Nazarov, alături de Steve Ellis drept co-fondator. Compania a ținut o ofertă inițială ICO în septembrie 2017, strângând 32 de milioane de dolari, cu un stoc total de 1 miliard de jetoane LINK.

    În ceea ce privește datele tehnice, LINK se află în prezent pe poziția 18, pe CoinMarketCap. Are un supply de 1 miliard de monede, fiind în circulație doar aproximativ 47%. Are un marketcap de aproximativ 12 miliarde $, un preț de 24.50 $, la momentul actual și un volum la 24 de ore de peste 3 miliarde $. Se găsește pe majoritatea exchange-urilor mari, precum: Binance, Crypto.com, Huobi, Upbit, Bitfinex, HitBTC.

    Anul acesta, Chainlink va fi una dintre cele mai urmărite monede pentru că a fost anunțat că se va implementa un sistem de staking pentru aceasta și că se va lansa CCIP-ul  (interoperabilitate între rețele). Proiectul are cale liberă în față, pe termen lung, valoarea unei monede putând trece fără probleme de 100$, dacă demersul evolutiv va fi unul constant și eficient.

    Așadar, datorită a ceea ce face, fiind un middleman în multe procese din lumea cotidiană, putem sa ne asigurăm ca proiectul Chainlink este unul dintre puținele, pe care îl vom vedea în topuri și în anii următori.