Razboiul Din Ucraina | Aprovizionarea Mondiala Cu Alimente Sub Semnul Intrebarii?

   Invazia Ucrainei organziată de Rusia amenință furnizarea globală de porumb și grâu și pune sub semnul întrebării evoluția prețului.

   Consumatorii care se confruntă cu prețuri mai mari la produsele din porumb și grâu ar putea avea parte de o surpriză nefastă pe măsură ce livrările la nivel mondial se limitează din cauza invaziei Rusiei.



   Prețurile grâului au crescut cu 37%, iar prețurile porumbului au crescut cu 21% până acum în 2022, după ce anterior se majoraseră cu peste 20% în 2021. Creșterea constantă a inflației a determinat deja companii precum Kellogg's și General Mills să majoreze prețurile, iar acest model se va agrava odată cu criza actuală.

   Ucraina a fost mult timp considerată unul dintre cei exportatori în industria grâului datorită solului său bogat. Aceasta reprezintă 12% din totalul exporturilor mondiale de grâu, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. De asemenea, se estimează că va furniza 16% din exporturile mondiale de porumb în acest an. Producătorii de alimente din SUA își obțin majoritatea materiilor prime pe plan intern, dar orice scădere a producției și a exporturilor din Ucraina ar avea repercusiuni la nivel global prin creșterea prețurilor.



   Rusia, deși este un jucător - cheie în industria energetică, are și un rol vital pe piața agricolă globală a îngrășămintelor. Aceasta se confruntă cu sancțiuni și pedepse din ce în ce mai restrictive pe măsură ce războiul persistă și care ar putea împiedica fluxul anumitor exporturi, cum ar fi potasiu, iar Rusia ar putea răspunde prin întreruperea aprovizionării.

   Inflația este deja la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani în SUA, parțial determinată de creșterea costurilor alimentelor. Producătorii de alimente au semnalat că sunt pregătiți să majoreze prețurile în continuare dacă inflația persistă. Consumatorii au fost dispuși până acum să plătească prețuri mai mari, dar creșterile suplimentare ale prețurilor ridică mai multe îngrijorări că oamenii se vor simți în cele din urmă restrânși de situația financiară.

   Ucraina și Rusia reprezintă 75% din exporturile globale de ulei de floarea-soarelui, mai exact un procent de 10% din toate uleiurile de gătit. Ucraina furnizează UE cu  60% din cantitatea de porumb și este aproape o componentă cheie a cerealelor necesare pentru hrănirea animalelor. Rusia, care asigură UE cu 40% din necesarul de gaze naturale, este, în mod similar, un furnizor important de îngrășăminte, grâu și alte produse de bază.



   Spania se simte afectată atât de uleiul de floarea soarelui, pe care supermarketurile îl raționalizează, cât și de cereale pentru industrie animalieră. Ceralele sunt indispensabile în hrănirea a celor 55 de milioane de porci.

   În primele două zile ale asaltului Rusiei asupra Ucrainei, prețul cerealelor pentru hrana animalelor a crescut cu 10% pe piața liberă din Spania.

   Astfel, fermierii americani de grâu vor crește producția pentru a ajuta la compensarea impactului global al exporturilor grav afectate din Ucraina. Analiștii se așteaptă că odată cu această producție restrânsă și cu o cerere mult mai ridicată, anumite firme vor beneficia direct, precum Archer-Daniels-Midland și Bunge. Aceste companii au beneficiat deja de o creștere a cererii globale pentru produse cheie, inclusiv grâu, porumb și soia.