Omicron Reprezintă o Amenințare Economică, Dar Inflația Este Mai Gravă?

În ultimele 24 de ore, Rezerva Federală, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au făcut un pas înainte pentru a face față creșterii prețurilor.

      Există încă mulți oameni de știință care nu au nicio informație despre Omicron. Există un optimism prudent – ​​dar nicio certitudine – cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva acestei variante cu răspândire rapidă a coronavirusului, iar experții nu înțeleg pe deplin ce înseamnă aceasta pentru sănătatea publică sau pentru economie.

      Dar băncile centrale au ajuns la concluzia că nu își permit luxul de a aștepta să afle.

      Confruntându-se cu inflația în creștere, trei dintre cele mai influente bănci centrale din lume - Rezerva Federală, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană - au luat măsuri importante pentru a trece peste incertitudinea economică a Omicron.


      Joi, banca centrală a Marii Britanii a majorat în mod neașteptat ratele dobânzilor pentru prima dată în mai bine de trei ani, ca o modalitate de a reduce inflația care a atins un maxim din ultimii 10 ani. Banca centrală a zonei euro a confirmat că va opri achizițiile în cadrul unui program de cumpărare de obligațiuni în martie. Cu o zi înainte, Rezeva Federală a proiectat trei creșteri ale ratei dobânzii anului viitor și a spus că va accelera încetarea propriului program de cumpărare de obligațiuni.

      În afară de Omicron, băncile centrale rămâneau fără motive pentru a continua nivelurile de urgență ale stimulentelor monetare menite să mențină fluxul de bani pe piețele financiare și să mențină împrumuturile solide pentru întreprinderi pe tot parcursul pandemiei. Inflația este la cel mai mare nivel din ultimii 40 de ani în Statele Unite; în zona euro este la cel mai mare nivel din 1997, iar creșterea prețurilor în Marea Britanie a depășit în mod constant așteptările. În funcție de gravitatea Omicron și de modul în care reacționează guvernele, varianta ar putea determina închiderea fabricilor și ar putea menține lanțurile de aprovizionare într-un haos constant și lucrătorii să fie obligați să rămână acasă,împingând inflația mai sus.
      În același timp, mulți politicieni presupun că impactul asupra economiei va fi mai blând decât valurile anterioare ale virusului. Cu fiecare creștere a cazurilor și reintroducerea restricțiilor, impactul asupra economiei a devenit din ce în ce mai mic.

      Omicron a creat incertitudine în fața unei redresări puternice, a declarat joi Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, după ce a subliniat modul în care banca va pune capăt celei mai mari măsuri de stimulare din perioada pandemiei.

      Producătorii de vaccinuri încă își testează produsele împotriva Omicron, iar oficialii medicali încurajează reținerea atunci când vine vorba de socializare, mai degrabă decât de a implementa noi restricții. Banca Angliei estimează că inflația va ajunge la 6% în aprilie, mult mai mare decât așteptările Băncii Centrale. Acest lucru ar putea  determina întreprinderile să crească și mai mult prețurile. În timp ce toate cele trei bănci centrale se confruntă cu probleme similare cu o inflație ridicată și veghează asupra negocierilor salariale, provocările lor viitoare sunt diferite.

      Rezerva Federală și Banca Angliei sunt îngrijorate de persistența unei inflații ridicate. Pentru Banca Centrală Europeană, inflația pe termen mediu este prea scăzută, nu prea mare. Aceasta încă mai prognozează că inflația va fi sub 2% în 2023 și 2024.