Google Isi Divizeaza Actiunile. Care Vor Fi Repercursiunile?

   A fost un anunț surpriză pentru tot publicul activelor digitale și au avut un impact direct asupra acțiunilor celor de la Google, care au devenit mai accesibile și mai atractive pentru toată lumea. Planul a ajutat la creșterea acțiunilor Alphabet (firma mamă Google) cu peste 10% în tranzacțiile înainte de deschiderea pieței.

   Ce este o împărțire a acțiunilor?
   

   O împărțire a acțiunilor este atunci când o companie împarte acțiunile existente în mai multe acțiuni noi. Este o modalitate prin care companiile pot crește cantitatea de acțiuni de pe piață fără a-și schimba capitalizarea bursieră.

   Deși numărul de acțiuni crește, valoarea totală în dolari a investiției fiecărui acționar rămâne aceeași.

   De exemplu, un acționar poate deține 10 acțiuni în valoare de 100 USD, fiecare într-o companie. Dacă acțiunile s-au împărțit 2 la 1, ulterior ar deține 20 de acțiuni în valoare de 50 USD fiecare. Deținerea lor totală ar valora în continuare 1.000 de dolari.

   De ce își împarte Google stocurile?


   Acțiunile companiei-mamă a Google, Alphabet, au crescut cu peste 230% în ultimii cinci ani, ajungând marți la 2.752,88 USD. Acest lucru putea părea scump pentru mulți investitori.

   Mișcarea va scădea dramatic prețul fiecărei acțiuni, astfel încât să le facă mai accesibile și mai atractive pentru investitorii mai mici. Investitorii de retail pot, desigur, să cumpere fracțiuni din acțiunile Alphabet pe platformele de tranzacționare. Dar în acest fel, vor putea deține mai multe acțiuni în companie.
   

    Analiştii au spus că această mişcare ar putea facilita intrarea companiei în Dow Jones Industrial Average. Dow are în prezent reguli complexe care interzic practic Alphabet, deoarece prețul acțiunilor sale de patru cifre ar elimina ponderile celebrului indicator.


   

    Ce înseamnă pentru investitori?

    Dacă acționarii Alphabet aprobă planul, atunci tuturor deținătorilor celor trei tipuri de acțiuni ale companiei (clasa A, clasa B și clasa C) li se va trimite un dividend de 19 acțiuni suplimentare pe 15 iulie, a anunțat marți compania. Vor primi aceeași clasă de stoc.

     La prețul actual, acțiunile de clasa A, simbolul GOOGL, ar avea o valoare de aproximativ 138 USD, comparativ cu peste 2.750 USD miercuri.

    Obținerea de intrare în Dow ar putea stimula și mai mult acțiunile, deoarece fondurile indexate care urmăresc îndeatent, vor fi forțate să cumpere. Dar, cu toate acestea, fundamentele și capitalizarea de piață a companiei ar rămâne neschimbate.