Firme Care Produc Hidrogen Verde - Ce Urmarim in 2022?

Imaginați-vă că zburați într-un avion, călătoriți cu autobuzul sau folosiți energie electrică de la o utilitate locală care emite doar vapori de apă și aer cald.

Toate acestea sunt posibile datorită celulelor de combustibil cu hidrogen, o tehnologie care există încă din 1800. Majoritatea „hidrogenului gri” este produs folosind gaze naturale sau cărbune fără tehnologie de captare a carbonului.

Dar există companii implicate în procesul „hidrogenului verde”, care este făcut cu energie regenerabilă fiind folosită pentru a separa apa în hidrogen și oxigenul prin intermediul unui instrument, numit electrolizor.

„Ceea ce a fost în istorie o piață de nișă este pe cale să se dezvolte într-un mod rapid – creând o mulțime de oportunități pentru investitorii – reflectând o combinație puternică de factori economici și politici”, au scris analiștii Raymond James despre trecerea la hidrogenul verde.

Astfel, am întocmit o listă de stock-uri care fac parte din producerea de hidrogen verde și merită urmărite în acest an.

Repetăm, sunt doar câteva sugestii, am sustras câteva firme care au potențial și prezintă interes, rămâne de văzut cum vor evolua pe parcursul acestui an.

 

1. Bloom Energy Corp. (ticker: BE)

Cu sediul central în San Jose, California, această companie de hidrogen verde produce sisteme de generare a energiei cu celule de combustibil care pot funcționa cu hidrogen, biogaz și gaze naturale putând fi adoptate pentru utilități și industria transporturilor. În 2021, firma a dezvăluit un electrolizor care se bazează pe aceeași tehnologie ca și tehnologia sa de generare a energiei. Compania spune că poate folosi excesul de căldură din industriile grele, cum ar fi producția de oțel și ciment, pentru a produce hidrogen cu mai puțină energie electrică.

2. Plug Power Inc. (ticker: PLUG)

Iată o altă companie care produce atât hidrogen verde, cât realizează și procesul de electrolizare. Cu sediul în Latham, New York, Plug Power constată că hidrogenul produs de electrolizor poate fi folosit pentru stocarea surplusului de energie electrică, fabricarea semiconductorilor, hidrogenarea alimentelor și stații de alimentare pentru mașini, trenuri și alte vehicule.

3. Next Hydrogen Solutions Inc. (ticker: NXHSF)


Această companie cu sediul în Mississauga, Ontario, care proiectează și produce electrolizoare cu hidrogen, își extinde tehnologia pentru sectoarele de transport și industriale. În noiembrie, compania a anunțat că a încorporat o filială în Statele Unite, în timp ce urmărește subvenții și stimulente pentru energie regenerabilă din SUA și participarea la proiecte de infrastructură din SUA.

4. Fusion Fuel Green PLC (ticker: HTOO)

Investițiile în companii europene plasează investitorii în fruntea dezvoltării hidrogenului ecologic. Uniunea Europeană are cea mai puternică politică climatică dintre cei mai mari emițători de CO2, iar aceasta include o foaie de parcurs care vizează 6 (gigawați) de electrolizoare până în 2024, în drum spre 40 GW până în 2030. Fusion Fuel Green, cu sediul în Irlanda, spune că electrolizoarele sale alimentate cu energie solară vor putea produce hidrogen verde care este competitiv din punct de vedere al costurilor cu hidrogenul gri până în 2023. În octombrie, compania a anunțat un acord cu Exolum, un important furnizor european de logistică și stocare a combustibilului, pentru a furniza o stație de realimentare cu hidrogen verde în Spania, care va deservi camioane și autobuze.

 

5. ITM Power PLC (ticker: ITMPF)

O altă companie europeană, ITM Power, cu sediul în Marea Britanie, a fost fondată în 2001 și susține că este prima companie legată de hidrogen listată la Bursa de Valori din Londra. A deschis ceea ce spune că este cea mai mare unitate de producție de electrolizatori din lume în 2021, permițându-i să reducă costurile echipamentelor de producere a hidrogenului cu 40% în trei ani datorită automatizării sporite și economiilor obținute din creșterea producției. Se așteaptă construirea celei de a doua fabrică, mai mare, până la sfârșitul anului 2023. În decembrie, compania a declarat că a avut un record de comenzi de 499 de megawați de la 1 decembrie, reprezentând o creștere de 61% față de septembrie.

 

6. Nel ASA (ticker: NLLSF)

Cu o istorie în producerea de hidrogen pentru îngrășământ încă din 1927, această companie din Norvegia furnizează soluții de producție și stocare a hidrogenului, precum și stații de alimentare cu hidrogen. Luna aceasta, Nel a anunțat o comandă în valoare de peste 6 milioane de dolari pentru module de stație de alimentare cu hidrogen de la un furnizor de combustibil din SUA. Tot în decembrie, Nel a anunțat o comandă de 3 milioane de euro (aproximativ 3,4 milioane de dolari) pentru un sistem de electrolizor de la un nou client european. În al treilea trimestru, compania a declarat că a avut un nivel record de comenzi potențiale de peste 6 miliarde de dolari.