De ce Ameca este cel mai impresionant robot de pana acum? CESS 2022

   

   

   CESS este o conferință internațională anuală, dedicată special consumatorilor înrăiți de tehnologie ce a avut loc anul acesta, acum câteva zile, în Las Vegas, USA. La conferință au fost prezente cele mai mari companii ale lumii, ce susțin puternic dezvoltarea tehnologică, printre care: Bosch, Intel, Asus, Samsung, Alienware, Nvidia, HP, LG, Mercedes-Benz, BMW, AMD, Engineered Arts și mulți alții.

    La CESS 2022 s-au prezentat o multitudine de concepte tehnologice noi. BMW a prezentat primul autovehicul care își schimbă singur culoarea, Mercedes-Benz a dezvăluit modelul electric EQS ce are o autonomie de 1000km, însă unul dintre cele mai frapante proiecte a fost Ameca, un robot hiper-realist, creat de compania britanică Engineered Arts. Ameca este un robot de mărime umană, cel mai avansat din lume la momentul actual ce combină Artificial Intelligence cu Artificial Body. 

    Cea mai impresionantă componentă al acestuia este cu adevărat software-ul. Acesta este modular, ceea ce înseamnă ca este ușor upgradabil, exact ca și mașinile Tesla (unde primești update si la baterie, fără să fie autovehiculul în service sau la reprezentanță). Asta înseamnă că Ameca poate primi update de oriunde ar fi, robotul beneficiind constant de cele mai noi actualizări și date. Totodată, Ameca este dotată cu un sistem senzorial motric, ceea ce înseamnă că reacționează la mișcările pe care le faci in fața acestuia, exact ca un om.

 

    Ameca e construit special să se miște în timp real și să fie totul foarte "lin", astfel încât să pară că vorbești cu un om, nu cu un robot. Aceasta schițează grimase, fața fiindu-i construită din silicon, extrem de asemănător din punct de vedere tactil cu pielea.

    Acesta este un pas extrem de mare pentru automatizarea tuturor sistemelor, în special la fabrici. Deși nu poate păși încă (creatorii au menționat că acesta este următorul lor target, realizabil în aproximativ 5 ani), Ameca poate fi pus deja la treabă, mai ales în locuri de producție. Fabricile sunt locuri perfecte pentru roboți ca Ameca, iar comenzi au fost deja plasate pentru aceasta. Prețul său este de 133.000 $ .

    Așadar, cu exceptia faptului că nu poate păși (încă) și are șuruburi în loc de oase, Ameca se apropie cel mai tare de omul propriu-zis din toate proiectele robotice existente până în prezent. Ameca a fost una dintre atracțiile principale dintre toate exponatele, iar dacă creatorii îi vor da update-uri constante și vor reuși să îl facă să meargă, Ameca va fi pentru roboți idealul și modelul de urmat.