Ce Se Intampla Intre China si Rusia? Care Este Reactia Americii?

    China și Rusia au proclamat un parteneriat strategic profund pentru a contrabalansa ceea ce au descris ca fiind influența globală malignă a Statelor Unite, în timp ce președintele chinez Xi Jinping l-a primit pe președintele rus Vladimir Putin în ziua de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

   "Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există domenii de cooperare "interzise"", au declarat ei, anunțând planuri de colaborare într-o serie de domenii, inclusiv în domeniul spațial, al schimbărilor climatice, al inteligenței artificiale și al controlului internetului.

   Acordul a marcat cea mai detaliată și mai asertivă declarație a hotărârii Rusiei și Chinei de a lucra împreună - și împotriva Statelor Unite - pentru a construi o nouă ordine internațională bazată pe propriile interpretări ale drepturilor omului și democrației.

 

 

   Întrebată despre întâlnirea dintre Xi și Putin, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că președintele Joe Biden are propria sa relație cu China.

   Referindu-se la o masare a trupelor rusești în apropierea graniței cu Ucraina, ea a spus că în prezent SUA se concentrează pe colaborarea cu partenerii în cazul în care Rusia invadează Ucraina.


   Scott Kennedy, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că, în ciuda retoricii, alianța va avea limite.

   "China este dispusă să stea alături de Rusia, dar nu la greu. Această colaborare funcționează atâta timp cât implică puține costuri", adăugând: "Dacă izbucnește un război din cauza Ucrainei sau a Taiwanului, ne putem aștepta ca acest parteneriat să se fractureze".
 

   Kremlinul a declarat că președinții au discutat, de asemenea, despre necesitatea de a extinde comerțul în monede naționale din cauza imprevizibilității legate de utilizarea dolarului.
   Președintele american Joe Biden a declarat că va sancționa companiile rusești dacă Rusia invadează Ucraina prin interzicerea posibilității de a face comerț în dolari.