Pentru prima dată din 2014, în industria economiei energetice, prețul unui baril de petrol brut a crescut peste 100$. În ultimele de luni, pe fondul conflictelor internaționale existente, volatilitatea petrolului a crescut exponențial raportat la situațiile din trecut. De la începutul anului, până în prezent, prețul unui baril de petrol brut a crescut cu peste 35%, volatilitate nu foarte des întâlnită pe astfel de piețe.
Prețul petrolului reprezintă cea mai importantă valoare pe piețele internaționale de mărfuri. Petrolul brut este cel mai important produs de bază, iar piețele industriale emergente, cum ar fi China, India, Federația Rusă și America Latină, influențează foarte mult prețul petrolului, deoarece acestea au nevoie de tot mai mult petrol pentru a-și susține creșterea economică și, prin urmare, creșterea consumului de energie. Cu toate acestea, oferta de țiței este limitată și nu poate crește în continuare, deoarece în ultimii ani a devenit din ce în ce mai dificil să se găsească și să se dezvolte noi rezerve de petrol. Astfel, prețul petrolului are o influență puternică asupra dezvoltării economice internaționale, deoarece toate țările industrializate au nevoie urgentă de el atunci când rezervele sunt limitate.
Federația Rusă este cel mai mare exportator de petrol din Europa și a fost un furnizor de încredere, chiar și în perioada de intensitate maximă a Războiului Rece. Țările dezvoltate din zona euro, cum ar fi Germania și Italia, sunt cele mai expuse la amenințările președintelui rus Vladimir Putin, având în vedere dependența lor mai mare de energia rusă. Dată fiind situația actuală, strategii de la JPMorgan susțin că anul acesta ar trebui să ne obișnuim cu un preț ce va varia între 95 și 115$/ baril.
Petrolul este un activ puternic influențat de evenimentele globale geopolitice și geostrategice. O mișcare militară incisivă sau un atac al unei țări cu resurse energetice își arată efectele și consecințele pe piața petrolului, dovadă fiind săptămâna trecută, când fluctuațiile au fost majore pentru un activ relativ stabil precum petrolul. În ziua în care Federația Rusă a început atacul asupra Ucrainei (24.02.2022), prețul barilului a fluctuat cu peste 8,5%, procent asbolut masiv pentru o singură zi.
O consecință pentru Federația Rusă ce privește petrolul a fost blocarea conductei Nordstream 2 de către Germania și Statele Unite. Dependeța de petrol va scădea treptat în toate stalele dezvoltate, iar energia regenerabilă va prima. Totuși, deocamdată încă reprezintă o sursă de venit/o necesitate energetică indispensabile pentru multe state europene. Majoritatea consumabilelor militare (combustibil autovehicule, compostibil mașinării) sunt încă pe bază de petrol deci acesta rămâne cu siguranță o necesitate în urmatorul deceniu.
Pentru români, scumpirea petrolului se va simți prin scumpirea a tot ceea ce va conține utilizarea combustibililor fosili. Aceasta se va identifica prin creșterea prețului combustibilului pentru autovehicule, creșterea facturilor de gaz, creșterea prețului alimentelor și multe altele, petrolul stănd la baza multor ramuri economice de care nici nu știam că ar utiliza petrol.
Așadar, petrolul este și va rămâne o perioada bună un activ esențial în piața economică mondială, în pofida tranziției spre electric și regenerabil. Totuși, prețul acestuia poate fi "manipulat" de evenimente mondiale, volatilitatea crescând exponențial față de acum câțiva ani.