Ce Inseamna un DAO si Ce Va Reprezenta Acesta in Viitor?
Un DAO, sau o organizație autonomă descentralizată, este un grup de persoane sau entități care au încheiat un contract între ele pentru a atinge un obiectiv comun. Acesta poate fi în esență, orice, de la crearea unei companii pe bursă, o cryptomonedă existentă pe un anumit blockchain sau chiar colectarea de NFT-uri. De regulă, existența unui DAO este justificată pentru a strânge bani pentru un anumit scop.
DAO se distinge de acordurile comerciale tradiționale în două moduri importante. În primul rând, DAO-urile sunt exclusiv online, membrii interacționând rar sau chiar niciodată unii cu alții în viața reală. În al doilea rând, acestea funcționează cu reguli și obiective bazate pe tehnologia blockchain, fără a exista o autoritate centrală și un registru de tranzacții, ca la o bancă, de pildă. Astfel, nu există un lider direct, ci mai mulți membrii ce se luptă pentru realizarea unui scop mutual. Deciziile se fac colectiv, deci nu dictat, fiecare membru având un cuvânt de spus, de unde și termenul de "descentralizare".
Scopul DAO este de a utiliza DeFi (Descentralized Finance), care înseamnă orice tranzacție sau aplicație/transfer realizat pe blockchain. Chintesența importanței DeFi este că nici aici nu exista ceva centralizat ce poate controla tranzacțiile, fiecare utilizator/membru putând comercializa orice, oricând, fără nicio aprobare, respectând un set de reguli foarte simplu. DeFi poate folosi oricine, individual, însă într-un DAO, beneficiile utilizării DeFi sunt mai mari, dovadă fiind apartenența la o comunitate cu un scop pre-existent. DAO și DeFi merg în tandem și nu pot fi despărțite. Odată ce exista cineva care controlează tranzacțiile, nu mai e nimic descentralizat și implicit, nici autonom.
Un exemplu simplu este comparația cu băncile. DeFi reprezintă orice tranzacție (efectuată pe Blockchain) realizată instant, iar dacă sunt blockchain-uri diferite, foarte repede, taxa fiind aproape insesizabilă. La bănci în schimb, unele transferuri se realizează in termen de zile și sunt observate de un operator, care le aprobă in fluxul bancar intern. La DeFi și DAO, nu există așa ceva. Cel mai mare DAO de până acum a fost în 2016, unde s-au strâns peste 150 milioane $ în Ethereum, într-unul dintre cele mai mari proiecte de crowdfunding.
O trăsătură fundamentală într-un DAO este transparența, însemnând că orice tranzacție este vizibilă, pe când la bănci, nu. Majoritatea apartenențelor la un DAO se face prin deținerea unui token, care este de regulă o cryptomonedă sau un NFT.
Așadar, DAO-urile sunt practic, noile stereotipuri de comunități, care au și functii economice, spre deosebire de comunitățile actuale. În viitor, să nu faci parte dintr-un DAO va fi ca și cum nu ai avea cont pe vreo rețea socială.