Ce Este Un Blockchain Si Care Este Rolul Lui?
Blockchain-urile sunt virtuale și, prin urmare, nu au o formă fizică. Acesta este, în esență, o bază de date care poate fi partajată între mai multe dispozitive sau instituții, iar informațiile sunt partajate în loc să fie copiate sau transferate. Blocurile care alcătuiesc acest registru sunt aranjate în ordine cronologică.
Părțile cu care sunt partajate informațiile dintr-un blockchain se numesc noduri. Veți găsi mai multe caracteristici diferite în cadrul fiecărui bloc, inclusiv hash-ul blocului anterior (sau algoritmul unic) și propriul hash (care se transmite la următorul bloc din lanț). Fiecare bloc trebuie să conțină hash-ul său, dar poate avea, de asemenea, orice informație necesară pe care o doresc dezvoltatorii rețelei.
Cum funcționează rețeaua blockchain?
Orice mișcare a unui activ în cadrul blockchain, cunoscută și sub numele de tranzacție, este înregistrată în cadrul unui bloc. Adăugarea fiecărui bloc și a fiecărei tranzacții este ireversibilă, menținând lanțul complet precis.
Atunci când este creat primul bloc dintr-un blockchain, hash-ul acestuia este creat simultan. Sunt necesare mai multe blocuri pentru a continua să înregistreze aceste tranzacții, care nu ar putea fi create fără ajutorul celor care minează.
Astfel, cei care se ocupă cu minatul contribuie la dezvoltarea unui blockchain prin extragerea de noi blocuri. Fiecare „miner digital” adaugă date la un nou bloc și creează un nou hash, adăugându-l astfel la lanț. De asemenea, aceștia rebuie să completeze o ecuație matematică pentru a verifica blocurile și pentru a se asigura de acuratețea lor.
Când un nod de minerit creează un nou bloc, acesta este trimis instantaneu către fiecare alt nod sau utilizator din rețea (cu alte cuvinte, este distribuit). Depinde apoi de noduri să valideze tranzacția blocului. Acest întreg proces este cunoscut sub numele de mecanismul "proof of work".
Care este utilitatea unui Blockchain?
Ceea ce este interesant la tehnologia blockchain este faptul că este extrem de versatilă și o putem folosi într-o gamă largă de industrii. Desigur, tehnologia blockchain este cunoscută în principal pentru utilizarea sa pe piața criptomonedelor pentru a înregistra tranzacțiile. Cu toate acestea, tehnologia blockchain este utilizată acum și în alte sectoare.
În ce domenii este de folos această tehnologie?
Tehnologia blockchain este aplicată în diverse industrii, ceea ce evidențiază implicațiile pe care această tehnologie le va avea pentru întreprinderi, comerț și economii întregi, următoarele domenii fiind cu un pas înainte în implementarea acestei tehnologii:
Afaceri - Tehnologia Blockchain are implicații uriașe pentru mediul de afaceri, principalele motoare de adoptare fiind creșterea veniturilor, reducerea costurilor și utilizarea mai eficientă a timpului.
Domeniul juridic - În domeniul juridic, tehnologia blockchain poate fi utilizată pentru a crea contracte inteligente, precum și pentru a valida documente de proprietate, cum ar fi titlurile de proprietate. Dacă este utilizat pentru a valida, autentifica și securiza probele din sala de judecată, blockchain ar putea îmbunătăți eficiența în sistemul de justiție penală.
Imobiliare - Tranzacțiile imobiliare sunt, de obicei, costisitoare, necesită multe hârtii și au nevoie de asistența unor agenți. Blockchain are potențialul de a ușura procesul de căutare și cumpărare de bunuri imobiliare prin tokenizare, folosind jetoane imobiliare digitale pentru a reprezenta active fizice.
Inovații în domeniul sănătății - natura deschisă, dar extrem de sigură, a blockchain-ului face ca acesta să se potrivească în îmbunătățirea asistenței medicale. Informațiile despre pacienți, de exemplu, pot fi stocate într-o bază de date incoruptibilă, descentralizată și transparentă, ceea ce le face sigure, dar accesibile atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale.