De Ce Au Scăzut Veniturile Fiscale ale României în Timpul Pandemiei?

      Veniturile fiscale au supus economia românească asupra unui test important din cauza măsurilor extraordinare aplicate în timpul pandemiei pentru a susţine companiile.

      Acest declin de la nivelul veniturilor fiscale din România în 2020 (comparativ cu 2019) a fost de 5%, reprezentând un ritm mai alert comparativ cu media globală de 4%. Astfel, se poate afirma faptul că veniturile din taxe şi impozite au scăzut la nivel mondial cu 500 miliarde de dolari în termeni reali la 11,7 trilioane de dolari, în scădere de la 12,1 trilioane de dolari, valoare raportată în anul anterior.

      Efectul pandemiei a dus la această scădere, după ce guvernele din întreaga lume au redus impozitele pentru persoane fizice şi juridice cu scopul de a relansa economiile. Mai mult, veniturile globale din taxe şi impozite au fost afectate de o scădere a impozitului pe profit şi de o reducere a tranzacţiilor care făceau obiectul impozitării (ex. TVA la achiziţii şi impozitul pe tranzacţii imobiliare).

      În scopul de a îi ajuta pe cei care au fost afectaţi de pandemi, guvernele au introdus scheme de suport Covid. Astfel, România a introdus o schemă de scutire a TVA pentru bunurile şi echipamentele importate în vederea combaterii efectelor epidemiei de Covid şi a eliminat penalizările şi dobânzile pentru impozitele si taxele achitate cu întârziere până la finalul anului 2020 pentru a reduce povara asupra întreprinderilor.

      Guvernul a pus la dispoziţie şi finanţare pentru schema de şomaj tehnic în valoare de 75% din salariu pentru a proteja angajaţii. Costurile suplimentare ale acestor măsuri au generat un impact asupra finanţelor publice din întreaga lume.



     

      Rămâne de văzut dacă România va creşte în cele din urmă taxele pentru a compensa veniturile pierdute în timpul pandemiei, aşa cum au început să facă şi celelalte ţări. Marea Britanie a crescut recent contribuţiile la sistemul de asigurări naţional, generând venituri suplimentare de 17 miliarde de lire pe an.

      Veniturile fiscale înregistrate de 26 din 30 de ţări au fost afectate. Ţările care au înregistrat printre cele mai mari scăderi includ Marea Britanie unde veniturile fiscale au scăzut cu 11% la 784 miliarde de dolari şi Rusia care a raportat scăderi de 11% la 296 miliarde de dolari (vezi tabelul ataşat pentru rezultatele complete).

      În cea mai mare economie europeană, Germania, veniturile din impozite au scăzut cu 8%, la 858 miliare de dolari în 2020. În timpul pandemiei, guvernul german a introdus o serie de scăderi de taxe şi impozite în speranţa că acestea vor stimula economia. Nivelul standard de TVA din Germania a fost redus de la 19% la 16% în ultimul an.

      Companiile din sectorul de catering, fără îndoială, unul dintre sectoarele care a suferit cel mai mult din cauza Covid-19, au beneficiat de o reducere chiar mai mare a TVA de la 19% la 7% în sectorul vânzării de alimente.

      O altă economie importantă care a suferit din cauza scăderii veniturilor din taxe şi impozite a fost China (a doua cea mai mare economie a lumii), unde veniturile au scăzut cu 5% la 2,4 trilioane de dolari anul trecut. China a recunoscut impactul pandemiei asupra întreprinderilor mici şi astfel a introdus o serie de scutiri fiscale axate pe sprijinirea acestora. Un exemplu este reducerea semnificativă a impozitului pe venit care a fost redus de la 25% la 5% anul trecut, pentru întreprinderile mici şi micro cu venituri fiscale sub 1 milion RMB (moneda naționala a Chinei). În 2021, s-a anunţat că acest nivel va fi redus şi mai mult la 2,5%.

      Alte ţări au avut parte de variaţii considerabile în ceea ce priveşte veniturile fiscale de anul trecut. Exemplul cel mai notabil este Turcia unde veniturile din taxe şi impozite au crescut cu 7%. La polul opus se află Filipine care a înregistrat o scădere a veniturilor din taxe şi impozite cu 13% în termeni reali, iar în Nigeria, cea mai mare economie din Africa, veniturile fiscale au înregistrat o scădere de 17%.

      Veniturile fiscale globale au scăzut cu 4% în timpul pandemiei – care se traduce într-un cost de 500 de miliarde de dolari în termeni reali pentru finanţele publice. În concluzie, aceste cifre sunt destul de agravante, iar viitorul este unul incert în acest domeniu.