Research Accize | Reglementari

    Conform DEX online, o acciză reprezintă un impozit indirect care se percepe în unele țări asupra unor obiecte de consum. Normele Uniunii Europene privind accizele se referă la următoarele produse: alcool sau băuturi alcoolice, produse energetice, electricitate și produse din tutun. Pentru unele produse se aplică reduceri sau scutiri de la plata accizelor (de exemplu, pentru achizițiile în regim duty-free).

    Legislația UE indică, de asemenea, cotele minime ale accizelor care urmează să fie aplicate, deși fiecare stat membru din Uniune poate fixa cote mai mari dacă dorește să facă acest lucru. Taxa care urmează să fie plătită se bazează de obicei pe cantitate (kilogram, hectolitru) sau pe gradele de alcool existente în anumite băuturi.

   Există o diferență importantă între momentul în care un produs devine accizabil și momentul în care trebuie plătite accizele respective. Majoritatea produselor devin accizabile de îndată ce sunt fabricate sau importate în UE. Plata accizelor poate fi însă suspendată, adică nu trebuie efectuată înainte ca produsul să fie introdus pe piață în vederea consumului. Dacă produsele accizabile se pierd sau sunt distruse din motive imprevizibile sau din cauza unor dezastre naturale, înainte de a fi introduse pe piață în vederea consumului, nu se plătesc accize.

    Pentru a întelege mai ușor conceptul de accize, am preluat exemplul următor de pe un site oficial al UE: "Compania lui Emily vinde în Irlanda vin expediat din Franța. Întreprinderea franceză care produce vinul îl păstrează într-un antrepozit autorizat până când îl expediază în Irlanda în baza așa-numitului regim suspensiv de accize. Prin urmare, întreprinderea franceză nu trebuie să plătească accize în țara sa. Când compania lui Emily primește marfa, vinul este disponibil pentru consum, ceea ce duce la ridicarea regimului suspensiv de accize. Compania lui Emily trebuie să plătească accizele în funcție de cota aplicabilă în Irlanda."

    În zilele noastre, multe persoane ce doresc să devină antreprenori și să îsi deschidă o afacere ce conțin accize, se sperie din cauza falsei impresii că sunt impozite mari, circuitul taxabil este foarte încurcat și le va fi greu să scoată profit dacă nu vor reuși să creeze ceva mare. Cu toate acestea, nu e nici pe departe în acest fel. Accizele au un beneficiu foarte mare față de alte tipuri de afaceri, anume stabilitatea prețului produselor accizabile. Ca să exemplificăm, orice tip de afacere am avea (hoteluri, restaurante, cafenele, baruri, terase, cluburi, family market, hyper market etc.), un pachet de țigări va avea de regulă, același preț peste tot. Acest fapt elimină potențialele gânduri de întrecere/surclasare a concurenței pentru că pur și simplu nu există una, prețurile fiind egale conform legii.

    A-ți deschide o afacere în domeniul accizelor nu este un lucru facil, dar cu siguranță nu e ceva imposibil. Reglementările internaționale sunt actualizate mereu, iar dispozițiile legale sunt la curent cu cerințele globale. În plus, taxele sunt relativ stabile, iar dacă sunt calculate din timp, se elimină multe obstacole pe parcursul evoluției antreprenoriale.

    Așadar, un antreprenor ce dorește să se extindă în această parte economică ar trebui să ia puternic în considerare cotele și taxele (se găsesc pe site-ul UE) aplicate produsului dorit pentru import/export, pentru construirea unui plan de afacere competent, relevant și actual și pentru a nu fi surprins pe parcurs de diferite taxe sau impozituri fortuite și necalculate inițial.