Cum Sa Fii Profitabil. Afla Cum Functioneaza Psihologia Pietei
O parte foarte importantă atunci când vine vorba de trading și de a face profit din asta, o reprezintă psihologia pieței.
Fie că vorbim despre cryptomonede, stocks sau altă piață finanaciară trebuie să înțelegem cum gândesc cei din piață .
Din păcate 99% din persoane gândesc contrar a ceea ce urmează cu adevărat să se întâmple. Aceștia pierd constant bani, întotdeauna dând vina pe altceva precum știri, Elon Musk, China, manipulare. Motivul cel mai important pentru care fac acest lucru este deoarece acționează emotonal. Noi, vom încerca să ne dăm seama cum gândesc ei iar noi să facem contrar, pentru că a gândi diferit față de majoritatea oamenilor îți va aduce o multime de avantaje.
Al doilea motiv pentru care acționează întotdeauna contrar este pentru că nu știu analiză tehnică. Aceștia nu folosesc niciodată analiza tehnică, nu știu unde se află suportul, unde se află rezistență și acționează exact invers, astfel ei aproape întotdeauna vom devenii bearish în suport și bullish în rezistență.
Suport-ul reprezintă acel nivel pe grafic unde ar trebui să fim cu adevărat interesați să cumpărăm. Bineînțeles că prețul va ajunge în suport în urmă unei corecții, astfel oamenii se vor panica când prețul va ajunge acolo și vor vinde cu gândul “vând acum și o să cumpăr mai jos” însă acel nivel de “mai jos” nu este atins deoarece prețul din suport de cele mai multe ori face bounce.
Rezistență reprezintă acel nivel pe grafic unde trebuie să fim cu adevărat interesați să vindem sau să marcăm profit. Nu este necesar întotdeauna să vindem în prima rezistență, dar ce este de reținut este faptul că în rezisteta nu vom cumpără niciodată, doar vom vinde moneda sau vom marca treptat profit.
Mai multe despre analiză tehnică poți afla din cursul nostru (click).
În momentul de față raporandu-ne la acțiunea prețului Bitcoin putem observa că ne aflăm într-un trading range.
Range high (partea de sus) se află în jurul valorii de 41k, iar range low (partea cea mai de jos a range-ului) se află în jurul valorii de 30.5k. Acest fel de acțiune a prețului va încerca să-i scoată din piață pe majoritatea celor care nu știu analiză tehnică și psihologia pieței.
O astfel de acțiune a prețului te va face mereu să crezi că prețul este gata să coboare în jurul valorii de 20k atunci când are o retragere în jurul valorii de 30.5 – 31k (range low). Totodată te va face să crezi că este gata să urce la 60k atunci când are o creștere în jurul valorii de 38-41k (range high). Cu toate acestea, acțiunea prețului va fi exact invers. Când prețul va ajunge în zona de range low va avea un bounce, iar când va ajunge în zona de range high va avea o scădere. Bineînțeles că într-un final acest range se va sparge într-o direcție sau altă, însă noi trebuie să luăm poziții și să facem profit și în interiorul range-ului.
Noi nu trebuie să gândim cum gândesc majoritatea, având o astfel de acțiune a prețului în față întodeauna vom identifica range high și range low și vom acționa în consecință. Astfel de fiecare dată când prețul ajunge în zona de range low vom cumpără sau vom plasa o comandă de long. Iar când prețul va ajunge în zona de range high, fie vindem poziția luată în zona de range low, fie vom plasa o comandă de short. Întotdeauna pe futures vom pune stop loss.
Deși Bitcoin și foarte multe cryptomonede se află într-un range de peste 50 de zile, oamenii fie pierd bani pe o voltatilitate foarte scăzută din cauza emotilor, fie nu acționează deloc deoarece nu știu în ce moment se află piață și consideră că nu se pot face bani pe o astfel de acțiune a prețului.
Poate vă întrebați ce facem dacă am cumpărat în partea de jos și moneda a continuat să scadă, respectiv am vândut în partea de sus și moneda a continuat să crească. Întotdeauna înainte să deschidem o poziție vom alege ce fel de poziție este: una pe termen scurt sau una pe termen lung. De reținut este faptul că mereu trebuie să aveți amandoua tipurile de poziții, nu va bazați niciodată doar pe un tip de investiție.
Bineînțeles că vom tranzacționa în interiorul unui tranding range poziții pe termen scurt.
Așadar să presupunem că a scăzut moneda și noi am cumpărat, avem varianta să ieșim complet din poziție pe retestare. Dacă nu se va întâmplă acea retestare fie ne vom asumă o pierdere minimă, fie vom face DCA și vom păstra poziția. Piață ne va da șansă să ieșim pe 0 de foarte multe ori dacă avem răbdare.
După ce un trading range este spart în jos, urmează altul care va avea range high partea de range low a precedentului range și invers, în cazul în care rage-ul este spart în sus.
Dacă vom vinde în range high și prețul va continuă să crească, dacă vrem să întrăm în poziție vom intră pe retestare că suport a rezistenței. Eu recomand că după ce ați tranzacționat într-un trading range zeci de zile să luați o pauză de ce puțîn o săptămâna pentru a “culege” noi informații despre următorul trading range în partea de sus.
De reținut: Nu deveniți bearish în suport și bullish în rezistență. Tranzacționați range low (buy) și range high (sell) niciodată nu va lăsați păcăliți de acțiunea din interiorul rangeului.
Învață mai multe lucruri despre Investiții și Crypto pe pagina noastră de Instagram : @succesinromania
UPDATE:
Observăm că s-a întâmplat exact cum am prezentat. Prețul a atins din nou range low, moment în care toți au devenit bearish crezând că prețul va merge la 20k.
După cum am spus acela a fost un moment perfect de buy deoarece prețul de acolo a mers la 41k în mai puțin de 10 zile, moment în care toți au devenit bullish crezând că va merge la 60k. Însă, acela era un moment perfect de sell, prețul de acolo scăzând în jurul valorii de 37k.